De eerste afspraak

Na je aanmelding bij het Moeder- en Kindcentrum wordt een eerste afspraak met je gemaakt. Deze afspraak bestaat uit een echo en een eerste zwangerschapscontrole (het intakegesprek) bij de verloskundige. De eerste afspraak plannen we het liefst rond 8 weken zwangerschap. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een termijnecho. Wanneer je wordt doorverwezen door de afdeling Voortplantingsgeneeskunde wordt je eerste afspraak wat later ingepland. Je ontvangt een brief met een bevestiging van de gemaakte afspraken.

De eerste zwangerschapscontrole (intakegesprek)

Alle intakegesprekken vinden plaats in het Moeder– en Kindcentrum. Dat wordt gedaan zodat we dan alles dicht in de buurt hebben. De tijd die je hebt vrijgemaakt voor deze afspraak wordt optimaal benut. Denk aan het bloed prikken op de afdeling Bloedafname, het echo-onderzoek en de aanwezigheid van alle professionals wanneer er vragen of problemen zijn.

Dit gesprek kost wat meer tijd dan de controles later in de zwangerschap. We willen zo volledig mogelijk op de hoogte zijn van jouw medische voorgeschiedenis. Je kunt daarbij denken aan eerdere zwangerschappen en bevallingen, maar ook aan eerder doorgemaakte ziekten, operaties of medicijngebruik. Door al vroeg in de zwangerschap eventuele problemen of risico’s op te sporen, streven wij naar een optimale uitkomst van de zwangerschap; een gezonde moeder en een gezond kind.

Verder komt er in dit eerste gesprek aan bod:

  • gezondheid van je partner en beide families;
  • ·voorlichting over mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap;
  • Uitleg over het eerste bloed- en echo-onderzoek;
  • uitleg over de werkwijze van het Moeder– en Kindcentrum;
  • uitleg over het verdere verloop van controles in de zwangerschap.

Aan het begin van je zwangerschap heb je misschien veel vragen. Die kun je allemaal bij ons kwijt. Schrijf ze op voordat je naar ons toe komt. Dan vergeet je ze niet te stellen.

Om ons goed voor te kunnen bereiden op dit eerste gesprek vragen we je om een intakeformulier in te vullen. In deze vragenlijst staan veel vragen die tijdens het gesprek aan bod komen. We stellen het erg op prijs wanneer je deze lijst zo snel mogelijk na het aanmelden invult.


 

Zwangerschapscontrole verloskundige