Geboorteplan

Een geboorteplan is een hulpmiddel. Het vermeldt eenvoudig en duidelijk wat je wensen en verwachtingen rondom de bevalling zijn. Het helpt je voor te bereiden op de bevalling. Soms verloopt een bevalling anders dan dat je had voorgesteld. Tijdens een bevalling kan het zijn dat je niet zelf in staat bent om je wensen aan te geven. Een geboorteplan is een manier om samen met je partner vooraf te bedenken wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wil dat er met je omgegaan wordt. Het is voor jou en je zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen. Zo kan tijdens en na je bevalling goed samengewerkt worden. Uiteindelijk is ons doel dat jij en je partner met een goed gevoel terug kunnen kijken op de bevalling en de zorgverlening.

De inhoud van een geboorteplan kan divers zijn. Vermeld met name wat je echt belangrijk vindt. Zet de belangrijkste punten bovenaan. Deze worden door je hulpverleners als eerste gelezen. Probeer een wensenlijst te maken en geen lijst met eisen. Natuurlijk kunnen er zich altijd omstandigheden voordoen waarbij je niet iedere beslissing zelf kunt nemen. Vertrouw steeds op de hulpverleners om je heen. Probeer flexibel te blijven ten aanzien van het verloop van je bevalling. Het is goed om uit te gaan van het natuurlijke verloop van de bevalling, maar houd ook altijd rekening met onverwachte momenten.

Streef ernaar om het geboorteplan maximaal één A4 groot te maken; er is niet altijd voor iedereen genoeg tijd om een langer plan te lezen. Rond de 32e week van je zwangerschap krijg je een afspraak bij je verloskundige of een verpleegkundige van het Moeder- en Kindcentrum. Zij informeert je over de bevalling. Dit is een goed moment om ook het geboorteplan te bespreken.

Bewaar het geboorteplan in je mapje van het Moeder- en Kindcentrum. Dit mapje heb je in principe altijd bij je wanneer je gaat bevallen; of dit thuis, in het Kraamhotel of in het ziekenhuis is. Geef in het begin van de bevalling aan dat je een geboorteplan gemaakt hebt. We willen dit graag lezen en bespreken indien nodig. Om het makkelijker te maken hebben we alvast een opzet voor je gemaakt.

Ga naar de toelichting en het geboorteplan.

Wil je filmen tijdens de bevalling, vraag dan altijd toestemming aan de zorgverleners die erbij zijn. Zij mogen (onderdelen van) filmopnames weigeren.