Ik ben zwanger

 

De zwangerschap is een bijzondere tijd. Voor de één is de zwangerschap een vanzelfsprekend iets, voor de ander een droom die na jaren van proberen uitkomt. Meestal is een zwangerschap heel welkom. Soms is het niet gepland of ongewenst. Bij het Moeder- en Kindcentrum zullen we al deze zwangerschappen zo goed mogelijk begeleiden. Aangepast op de wensen van het gezin, de normale ontwikkeling van de zwangerschap en op de eventuele medische behoeften die er zijn.

De zwangerschap wordt bij het Moeder- en Kind centrum begeleid door verloskundigen en/of gynaecologen. De verloskundigen zijn onderverdeeld in 5 teams (Betula, Tilia, Wisteria, Magnolia en Mimosa) en het team van de gynaecologen (Acacia) bestaat verder uit klinisch verloskundigen en arts-assistenten. Er wordt gewerkt met zorgpaden welke worden aangepast op de individuele behoeften. 

De zwangerschapscontroles vinden plaats op diverse locaties. De eerste afspraak is altijd bij een verloskundige in het ETZ Elisabeth of ETZ Tweesteden. Het team van de gynaecologen kun je tegenkomen op alle locaties van het ETZ. De verloskundigen zijn daarnaast te vinden op verschillende locaties verspreid over Tilburg en omgeving.

Voor een spoedgeval tijdens de zwangerschap kun je altijd terecht. Bij het Moeder- en Kindcentrum wordt gewerkt met Triage. Dit betekent dat er per geval bekeken wordt hoeveel spoed het heeft en op wat voor termijn de zwangere gezien moet worden. Soms wordt je door de verloskundig-Triagist beoordeeld en soms door de Triage-afdeling van de gynaecoloog.

Als je tijdens je zwangerschap opgenomen wordt, lig je op de Zwangerenafdeling. Je wordt verzorgd door verpleegkundigen van de afdeling. Soms heb je al tijdens je zwangerschap een gesprek met de kinderarts.