Visie Moeder- en Kindcentrum

 

Het Moeder- en Kindcentrum (MKC) biedt gezinsgerichte geboortezorg en kindergeneeskundige zorg. De wens van het gezin is leidend binnen de kaders van veilige en gepaste zorg. In het MKC blijft het gezin altijd bij elkaar en ervaren de moeder, haar partner en het kind professionele zorg. Deze zorg loopt als een vloeiende lijn door de gehele keten en biedt het gezin de mogelijkheid op een verantwoorde manier zelf de regie te nemen.

''Binnen het MKC leveren wij veilige en doelmatige zorg op maat, in continue afstemming met het gezin en andere betrokkenen binnen de keten. Wij werken laagdrempelig in teamverband samen op een coachende en educatieve manier en creëren een toegankelijk en stimulerend klimaat waarin moeder, kind en het gezin centraal staan. Onze zorgprofessionals werken als één team met een gezamenlijke verantwoordelijkheid en één gemeenschappelijk dossier. Optimalisatie van zorg staat bij ons hoog in het vaandel. We dragen de visie actief uit en creëren een inspirerende en leerzame werkplek waar iedere professional tot ontplooiing kan komen.''

De kracht van gezamenlijke zorg

Het Moeder- en Kindcentrum biedt zowel geboortezorg als kindergeneeskundige zorg. Dat betekent dat de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd en de zorg voor zieke kinderen tot en met 18 jaar plaatsvindt vanuit één organisatie. De kracht van het Moeder- en Kindcentrum zit in de afstemming van zorg door verloskundige, gynaecoloog en kinderarts. Zij bekijken samen met jou, je partner en je kind welke zorg jullie nodig hebben en door wie en waar deze geboden kan worden.

Alles onder één dak, maar ook bij jou in de buurt

Binnen het Moeder- en Kindcentrum omarmen we alle disciplines die nodig zijn voor goede geboortezorg en kindergeneeskundige zorg. De nauwe samenwerking (zie geschiedenis) tussen die disciplines maakt de zorg voor jou optimaal en efficiënt; afspraken als een eerste echo, het intakegesprek en de bloedafname kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden, waardoor het je niet drie, maar één keer tijd kost. Uitslagen van bloedonderzoek, echo’s, onderzoeken bij je kind of uitkomsten van een consult komen terecht in één systeem.

Wanneer de zwangerschap zonder risico’s of complicaties verloopt, mag je natuurlijk ook in één van de buitenlocaties van het Moeder- en Kindcentrum bij jou in de buurt op controle komen.

Family Centered and Integrated Care

Binnen het Moeder- en Kindcentrum werken we vanuit de visie 'Family Centered and Integrated Care'. Het gezin staat centraal en mag zelf de regie nemen binnen de aangeboden zorg. Ouders en kind(eren) blijven altijd bij elkaar en de zorg wordt steeds met jou als zwangere, het kind of jullie als ouders afgestemd

Eén dossier en een eigen zorgpad

Binnen het Moeder- en Kindcentrum gebruiken we één dossier. Dat betekent dat je gegevens centraal worden bewaard en dat de betrokken zorgverleners van elkaar op de hoogte zijn wat betreft onderzoeken en controles.

Verloskundige, gynaecoloog en kinderarts bekijken samen of er vooraf risico’s bestaan voor de zwangerschap, bevalling en kraambed of het (ongeboren) kind. Zo nodig wordt de expertise van een andere discipline hierbij betrokken. Dat wordt uiteengezet in een zogenaamd zorgpad dat specifiek voor en met jou, je partner en je kind wordt besproken. Het zorgpad wordt voortdurend geëvalueerd en bijgesteld op jouw zorgbehoefte en wensen.

Eén ontvangst, één telefoonnummer

In het hart van het Moeder- en Kindcentrum vind je de centrale balie waar 24 uur per dag iemand is om je te ontvangen. Wij zijn dag en nacht bereikbaar via één telefoonnummer: (013) 221 0800.

 

Samen Livive