Begeleiding

 

Het Moeder- en Kindcentrum verleent verloskundige zorg aan alle zwangere vrouwen uit Tilburg en omstreken. Dat betekent dat het Moeder- en Kindcentrum zorg verleent aan vrouwen die ingeschreven staan, maar ook aan vrouwen die bij verloskundige praktijken rondom Tilburg begeleid worden.

De kracht van het Moeder- en Kindcentrum is onder meer dat verloskundigen en gynaecologen samen jouw zwangerschap begeleiden. Afhankelijk van je voorgeschiedenis en het verloop van de zwangerschap, wordt samen met jou bekeken wie het beste de bevalling kan begeleiden. Hierbij wordt natuurlijk bekeken wat medisch gezien verantwoord is.

Is je medische voorgeschiedenis probleemloos en verloopt je zwangerschap zonder moeilijkheden, dan begeleidt een verloskundige van het Moeder- en Kindcentrum de bevalling. Een kraamverzorgende assisteert de verloskundige. Je kunt kiezen voor meerdere locaties:

  • thuis;
  • Kraamhotel;
  • poliklinisch op de Verlosafdeling;
  • medisch op de Verlosafdeling

Is er sprake van problemen in de medische voorgeschiedenis of zijn er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling opgetreden, dan begeleid de gynaecoloog van het Moeder- en Kindcentrum de zorg. In dit geval wordt de bevalling begeleid door de klinisch verloskundige, arts-assistent of de gynaecoloog. Een verpleegkundige van de Verlosafdeling assisteert tijdens de bevalling.

Doordat verloskundigen en gynaecologen binnen het Moeder- en Kindcentrum gezamenlijke dossiers hebben, is het mogelijk om heel snel en volledig gegevens uit te wisselen.

Wie je bevalling ook begeleidt, we zullen proberen je bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen en de zorg zo goed mogelijk op jou af te stemmen. Dit doen we door ervoor te zorgen dat de juiste zorgverlener jouw bevalling begeleid. Het kan ook zijn dat je zelf bepaalde wensen hebt ten aanzien van onze begeleiding. Dit kun je aangeven tijdens het spreekuur of door een geboorteplan te maken.

Mocht je willen filmen tijdens de bevalling, vraag dan altijd toestemming aan de hulpverleners die er bij zijn. Zij mogen (onderdelen van) filmopnames weigeren. 

Ben je bij een verloskundigenpraktijk elders onder controle, maar word je om een medische reden (voor of tijdens de bevalling) verwezen naar een gynaecoloog van het Moeder- en Kindcentrum, dan begeleidt een klinisch verloskundige, gynaecoloog of arts-assistent van het Moeder- en Kindcentrum de bevalling. Zodra je na de bevalling naar huis of naar de luxe kraamsuites kunt, neemt je eigen verloskundige de zorg weer over.

 

overleg Livive

controle hartfilm Livive